vrijdag 3 april 2020

Lasagne

Nu we alle tijd hebben kunnen we lekker lasagne maken

Dit is in principe voldoende voor 6 personen. 
Restjes kun je heel goed bewaren, invriezen of uitdelen!

Ik gebruik een ovenschaal van ongeveer 30 bij 20 cm
En 250-500 g lasagnevellen, liefst all'uovo; met ei
Maar andere gedroogde of verse kan ook 






Basis rode saus
1 ui
3 teentjes knoflook
2 grote wortel, of 4 kleintjes
1 prei
1 rood pepertje
optioneel
Keuze uit vlees: 300 gram runder of half om half gehakt en/ of 100 gram spek, in blokjes  Vegetarisch: 400 gram gekookte linzen of zonder toevoeging; naturel.   
2 eetlepels tomatenpuree
2 blikken gepelde tomaten, -blokjes of -pulp à 400 g
paar takjes verse of gedroogde kruiden; tijm, rozemarijn, oregano en/of salie
gebruik wat je lekker vindt
optioneel; scheutje rode wijn

Snipper de ui, en snijd de knoflook fijn, schil de wortel en snijd hem in plakjes of blokjes, snijd de prei in dunne ringetjes. Was deze goed. Snijd de peper in ringetjes. Verhit in een braadpan 3 eetlepels olijfolie. 
Als je voor vlees kiest bak dat dan eerst op hoog vuur al omscheppend tot het bruin kleurt. Schep nu ui, knoflook, wortel, prei en het pepertje in de pan. Of bij je vlees. Bak al omscheppend alles goed om totdat je uien mooi glazig zien. 
Bak de tomatenpuree nog heel even mee en doe dan je tomaten erbij. 
Roer nu ook je linzen door de saus als je die gebruikt.
Breng aan de kook en laat op laag vuur zachtjes doorkoken. 
Haal de groene blaadjes van je kruiden en snijd ze nog even goed fijn, roer ze door de saus. Voeg een scheut rode wijn toe als je dat lekker vindt. Laat alles nog een half uurtje zachtjes doorkoken. Breng je saus op smaak met zout. 

Basis simpele bechamelsaus
50 g boter
3 flinke eetlepels bloem
ongeveer 300-400 ml melk
nootmuskaat

Laat de boter zachtjes smelten in een kleine pan, liefst met een dikke bodem.
Roer als de boter gesmolten is de bloem erbij. Dit wordt een beetje een klonterig geheel. Laat op laag vuur heel even samen garen. Zorg dat het niet bruin wordt. 
Schenk er nu een flinke scheut melk bij en roer goed door met een garde tot de klontjes zijn opgelost, het mengsel wordt snel dikker. Roer nu steeds een nieuwe scheut melk door het mengsel. Laat het steeds even zachtjes doorkoken, als de saus mooi dik en romig blijft is hij goed. Laat nog 5 minuutjes zachtjes doorkoken. Breng op smaak met een flinke snuf (liefst versgeraspte) nootmuskaat, zout & versgemalen peper.

Ricotta-citroen laagje
250 gram ricotta
citroen, raso 1 eetlepel gele schil fijn; zest 
200 g geraspte kaas (Parmesan, Pecorino, of belegen)
flinke hand platte peterselieblaadjes, fijngesneden

Schep in een kom de ricotta om met de geraspte citroenschil, de kaas en de peterselie. Als je daarvan houdt kun je wat versgemalen peper toevoegen.

On top
2 bollen mozzarella
2 x flinke hand geraspte kaas (Parmesan, Pecorino, of belegen)
verse bascilicumblaadjes
lekkere olijfolie

Stapelen maar. Verwarm de oven vast voor op 180 graden, 
Vet je bakvorm in met een dun laagje olijfolie en bedek deze met lasagnevellen, 
Schep hier een royale laag rode saus op. Kijk even of je genoeg hebt voor 2 of 3 lagen en verdeel het dan ook zo. Leg hierop weer een laagje vellen.
Hierop de laag van het ricotta-citroen mengsel, daarop weer een laagje pastavellen. Nu afhankelijk van hoeveel rode saus je hebt
óf eerst 1/3 laag rode saus en dan weer een laagje vellen, 
óf direct de helft van je bechamelsaus en daar verdeeld over een flinke hand geraspte kaas. Dan de rest van de rode saus, een laatste laag pastavellen.
En dan bovenop de rest van de bechamel, scheur de mozzarella in stukjes en verdeel ze over je bechamel. Sprenkel er wat lekkere olijfolie over en bestrooi royaal met zout en vergemalen peper. Verdeel de bascilicimblaadjes erover,

Bak de lasagne in 50 minuten gaar middenin een oven van zo'n 180 graden.
Laat hem zeker een kwartiertje afkoelen voordat je hem in stukken snijd en serveert. Lekker met een groene salade. 




Geen opmerkingen:

Een reactie posten