woensdag 1 april 2020

bloemkool

Wij zijn zo dol op bloemkool



en dan niet persé als pizzabodem, in een shake of fijngemalen in plaats van rijst. Maar geroosterd, gekookt, gebakken of in een soepje. Yum.

Toen de mademoiselles nog klein waren heb ik dit supersnelle recept voor Cauliflower Mac & Cheese van Jamie Oliver gevonden en het is een van onze regelmatig terugkerende maaltijden. Niet duur, zo klaar en iedereen vindt het lekker. Hoe moe, chaggi of opstandig ook. Dit at iedereen, altijd. 
Ik heb het inmiddels een beetje à la Madame Charlotte gemaakt.

We nemen een halve bloemkool
voor de kleur ook een stronk broccoli, alleen bloemkool is ook lekker.
een zak pasta; bijvoorbeeld kleine penne of orrechiette (of berenoren zoals wij die noemen) van zo'n 500 gram, een beetje minder kan ook.
125 ml crème fraîche, zure room of romige yoghurt
één of twee flinke handen geraspte kaas

Snijd de bloemkool en de broccoli in kleine roosjes, schil de steel en snijd die in blokjes.




Breng in een grote pan flink wat water aan de kook. Voeg een eetlepel zout toe.
We koken de pasta én de groenten samen.
Als het water kookt, voeg je de pasta en de bloemkool/ broccoli toe.
Kook samen tot je pasta gaar is. Giet af, laat het samen in dezelfde pan zitten. Pak je pureestamper!
Stamp nu zachtjes de bloemkool en broccoli met de pasta. Roer de crème fraîche, room of yoghurt erdoor, roer goed door. Stamp zonodig de groenten nog wat fijner. Je krijgt zo een romige saus waar je de groenten amper in terugziet. Roer er lekker de kaas doorheen.
Ik houd van pittige kaas, maar het kan ook jonge zijn.
Breng je pasta op smaak met zout & versgemalen peper.
Direct oplepelen, perfect eten voor in een grote kom.

Je kunt deze pasta natuurlijk pimpen met een flinke hand tuinerwtjes door je pasta, fijngesneden verse kruiden naar smaak, blokjes zachte gorgonzola of liever cheddar en misschien een scheutje pittige saus

Wat doe je met de bloemkool die over is? Roosteren!
Je kunt ook speciaal voor dit doel nog een bloemkool kopen, zo lekker is het.

Bloemkool
Olijfolie
Zeezout & chilivlokken
1 theelepel komijnzaadjes
1 citroen

Verwarm de oven voor op 180 graden.
Bekleed een grote bakplaat of 2 kleinere met bakpapier.
Snijd de bloemkool in kleine roosjes, schil de steel en snijd die in blokjes. Verdeel ze over de bakplaat, besprenkel met olijfolie, zout, chilipeper of zwarte versgemalen peper. Net wat je lekker vindt. Schep even om zodat de olie overal zit. Strooi de komijnzaadjes erover en rooster in zo'n 30 minuten mooi goudbruin. Sprenkel het sap van de citroen over de nog warme bloemkoolroosjes en laat samen afkoelen.

Dit is van zichzelf al een lekkere snack, helemaal als je de roosjes in humus dipt. Maar het is een perfect onderdeel voor een maaltijdsalade. 
Neem als basis wat gare couscous of bulgur die je op smaak maakt met wat lekkere olijfolie en citroen- of sinaasappelsap.
Serveer met de geroosterde bloemkool, een hand verse spinazieblaadjes, wat knapperige groenten als radijsjes, komkommer of stukjes wortel. 
Gepofte of gekookte bietjes zijn ook lekker, 
wat verse kruiden, bijvoorbeeld ; munt, peterselie en/of dille
en dan wat verkruimelde feta. Serveer er humus bij! 

Als je er ook nog wat falaffel of kruidige gehaktballetjes bij serveert is het helemaal feest.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten