maandag 30 maart 2020

Chili

Een perfect recept vanuit de voorraadkast. Chili! 
De absolute basis: uien, knoflook, pepers, bonen & tomaat
Aangevuld met wortelen of zoete aardappel.
Maak lekker veel. Want je kunt dit op zoveel manieren eten dat het nooit saai wordt.


Je hebt nodig:

2 kleine uien of 1 grote, fijngesneden 
1 rode peper of een flinke theelepel chilivlokken of -poeder
3 teentjes knoflook, in dunne plakjes
2 flinke bospenen of 2 zoete aardappelen, geschild en in kleine blokjes. 
2 blikken bonen à 400 gram
ik gebruik graag chilibonen, maar kidney bonen of bruine bonen zijn ook prima
1 blik gepelde of blokjes tomaten à 400 gram
tomatenpuree
optioneel: snufje cacao poeder

Verwarm 2-3 eetlepels plantaardige olie in een braadpan. Bak hierin de uien op middelhoog vuur tot ze glazig zien. 
Snijd intussen de peper in dunne ringetjes. Ik houd van pittig dus ik gebruik de peper met de zaadjes, die kun je ook weglaten. 
Schep de peper en de knoflook bij de ui in de pan en bak even mee.
Schep dan de wortel en/of de aardappel in de pan. Doe je allebei, neem dan halve hoeveelheden van ieder. Bak al omscheppend ook heel even mee.
Doe nu de bonen en de tomaat erbij in de pan en vast een theelepel zout.
Roer alles goed door en breng zachtjes aan de kook. 
Laat een half uurtje zachtjes doorkoken. 
Proef even, voeg zout naar smaak toe, eventueel extra peper.
Als het je niet tomatig genoeg vindt roer dan nog een lepel of 2 tomatenpuree door. Ik vind een theelepel cacao poeder erdoor heel lekker. Maar daar denken ze hier thuis heel anders over. Als je chili nu een beetje bitter smaakt of vlak (dat komt omdat de tomaten uit blik soms wat zoet missen) roer er dan een lepel honing of (riet)suiker door.

Laat nog even 5 minuutjes zachtjes doorkoken en serveer.

Met zoals op de foto: pittig gesmolten kaas over de chili, mais, zure room (kan ook romige yoghurt zijn), quacamole & nacho's. Ook lekker:  snijd een verse limoen in partjes en knijp het sap erover uit. 

Met rijst is ook lekker.

We rollen de chili ook graag in wraps, leggen ze naast elkaar in een ovenschaal.
Besmeer royaal met crème fraîche en strooi er kaas op. 10-15 minuten in een oven van 180 graden. Lekker met groene salade of tomatensalsa.

Nacho's Todos: Verdeel een flinke hoeveelheid nacho's over een bakplaat waar je een vel bakpapier op legt. Verdeel er een laagje chili over, wat crème fraiche en geraspte kaas. 10-15 minuten in een oven van 180 graden.
Lekker met tomatensalsa & quacamole.

Zelf tomatensalsa maken:
Neem 1 rode ui, 
sap van 1/2 citroen
2 rijpe tomaten
pluk verse peterselie, fijngesneden
Je kunt ook verse koriander nemen als e dat lekker vindt.
lekkere olijfolie
chilipeper naar smaak

Snijd de ui in piepkleine blokjes en laat ze in het citroensap even marineren met een snufje zout. Snijd de tomaten in kleine blokjes en schep ze met de peterselie om met de gemarineerde uitjes en het aanhangende sap. Schenk er een eetlepel lekkere olijfolie bij en breng op smaak met zout en (chili) peper.

Zelf quacamole maken:
Neem 2 rijpe avocado's
Sap van 1 limoen, of 1/2 citroen
een scheutje olijolie
een scheutje groene tabasco

Maak het groene vruchtvlees van de avocado fijn met een vork. Dit gaat het beste in een diep bord of een kom. Schep het limoen- of citroensap erdoorheen en een lepel lekkere olijfolie. Breng op smaak met zout & groene tabasco of peper. Ik houd van een quacamole 'au naturel". Maar roer er gerust blokjes tomaat, gemarineerde uitjes, verse groene kruiden als koriander, peterselie of zelfs munt, fijngesneden verse peper of wat je nog meer lekker lijkt erdoorheen. 

Vind je chili lekkerder met vlees, bak het dan mee met uien en laat je chili zeker een uur stoven. Neem dan varkens en\of rundergehakt of het vlees uit lekkere worstjes.








Geen opmerkingen:

Een reactie posten