woensdag 25 maart 2020

Kruidige Bouillon


Koken in Quarantaine. Soep maakt behoorlijk gelukkig, bovendien worden er aan bouillon & speciaal kippensoep allerlei versterkende krachten toegewezen.
Het is ook gewoon erg lekker, we hebben alle tijd, dus aan de slag

Bouillon maken:


4 kippenbouten, of een hele kip, liefst bio 
2 uien, 
2 prei, gewassen
1/2 bosje bosui,
stuk gember, 2-3 centimeter
rood pepertje, verwijder de zaadjes 
3 penen of 5 bospeentjes, geschild en in stukken 
1 stengel citroengras en/of 6 verse limoenblaadjes, 
Kunnen we vervangen door limoen of zelfs citroenschil

Neem een grote pan waar een liter of 4-5 in past.
Schil de uien en snijd ze net als de prei en de bosui in grove stukken.

Verwarm een bodempje plantaardige olie in je soeppan, bak de kippenbouten rondom lichtbruin aan. Bak dan de uien, de prei en de bosui kort even mee. 
Schenk er nu 3-4 liter water bij. Voeg het pepertje doe, de stukken wortel.
Als je er een hebt leg een knoop in je citroengras, ze komen de smaken beter vrij en stop hem met de limoenblaadjes in de pan.
Heb je beide niet kunnen scoren, schil dan de groene schil van een limoen en als je die ook niet heb een citroen en doe die in je bouillon.
Voeg vast 2 eetlepels zout toe, breng alles zachtjes aan de kook.
Gebruik als je vuur niet hééél laag kan een warmhoudplaatje.
Laat alles met de deksel op de pan zachtjes koken.

Let op! Haal na zo'n 45 minuten de bouten uit de soep. We halen dan het vlees van de botjes, zo blijft dit lekker mals. De meeste bouillonsmaak komt toch uit de botjes. Laat de bouten even een beetje afkoelen. Haal met een vork het vlees eraf en doe de botjes terug in de pan. 
Laat de bouillon nog ruim een uur zachtjes verder koken. 

 Vegavariatietip: Braad in het begin in plaats van kip 1 of 2 venkelknollen mee en/of een stuk knolselderij in stukken.

Trek het kippenvlees met 2 vorken uit elkaar, strooi er wat zout over en bewaar koel tot gebruik. Je kunt het kippenvel nog krokant bakken en als topping gebruiken. Maar ik begrijp het als dat niet zo je ding is. 

Laat de soep als hij klaar is afkoelen en zeef hem dan tot alleen de bouillon over is. Proef en breng op smaak met zout en als je wilt nog wat peper. 




Serveren:

1 limoen, in partjes
noodles, koop je favorieten, 
Ik houd van soba noodles, dikke Japanse soba noodles of mie     
Je kunt ook rijst nemen. 
Het gare kippenvlees (bewaar nog wat voor morgen)
eieren
mais, blik of uit de diepvries, of in het seizoen verse
Extra alles wat je lekker lijkt en in huis (hebt gehaald)
Bijvoorbeeld wortel, taugé, geroosterde zoete aardappel, dungesneden venkel, doperwtje, silk tofu. 
bosui, in ringetjes

Schenk per persoon een 350 tot een halve liter bouillon in pan en warm lekker heet op. Bewaar de rest in de koeling of de vriezer, 
Bereid je noodles volgens de aanwijzing op de verpakking. Als ze nog even gekookt moeten worden doe dit dan vast in de bouillon. 

Als je liever rijst wilt kook die dan even apart.
Kook je eieren in 5-6 minuten zacht gaar, als je niet van zacht houdt dan zo'n 8 minuten. Serveer je soep met alles dat je lekker lijkt,
De noodles, wat van het kippenvlees, het eitje.
Dan mais en eventuele andere groenten. Bestrooi met bosui.
Serveer met partjes limoen die je er vers over uitknijpt.
Heel lekker met knapperige uitjes, misschien heb je nog wel ergens een zakje of pakje, blijft in een afgesloten pot eindeloos goed en een extra schep pittige saus of sambal. 

Wat te doen met de rest van de bouillon?




Kruidige kokossoep met zoete aardappel & wortel. 

4 zoete aardappels
2 flinke penen of 5 worteltjes
1 1/2 liter bouillon
1 blik kokosmelk of een pakje kokosroom van 250 ml

Schil de zoete aardappel en de wortels en snijd ze in gelijke stukken.
Breng de bouillon met de kokosmelk aan de kook, schep de wortels en de aardappel erbij en laat zo'n 15 minuten zachtjes doorkoken.
Prik even in de wortel en de aardappel of ze zacht zijn.
Pureer als dat zo is je soep met een staafmixer of in de keukenmachine.
Als hij te dik is kun je nog wat kokend water toevoegen.
Breng of smaak met zout & (chili) peper.

Eet er gevulde wraps bij. Nodig:
wraps
humus, koop of maak lekkere 
komkommer, in plakjes 
radijsjes
kleine snoeptomaatjes
Sirachasaus:
4 eetlepels mayonaise-4 eetlepels yoghurt en een scheut siracha naar smaak. Kan ook chilisaus, tabasco of een ander pittig sausje zijn.

Besmeer de wrap met humus en/of sirachasaus.
Beleg met de kip die je over hebt van het bouillon maken. 
Plakjes komkommer, tomaat of radijs erop. Bon appetit.

Knaag de andere groentjes op terwijl je verder gaat met je filmmarathon of boek en dip ze in dezelfde sauzen. Wissel wel af met zoutjes of nootjes.
Anders wordt het wel heel erg gezond. 

Bijna vergeten, voor de lekkere trek:
Zoete aardappelfrieten met Sirachasaus
Verwarm de oven voor op 200 graden, Schil de rest van je zoete aardappels en snijd ze in dikke frieten. Hussel je frieten om met olijfolie, zeezout en (chili) peper. Rooster ze in de hete oven in 20-30 minuten gaar.
Superlekker met de Sirachasaus

Geef ik morgen het recept voor yoghurtcake(jes) met jam.
Want ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik bleek nog 7 potten op voorraad te hebben. Joe! 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten