dinsdag 2 december 2014

wortel


Of je het paard nu winterpenen voert, kleine worteltjes, gekleurde oerpenen.
Er zwerven onhandig veel wortels door het huis de hele tijd.
Die kun je maar het beste opeten, toch?

Daarom 3 wortelrecepten, als Sinterklaascadeautje

Wortelsoep:
Fruit een fijngesneden ui en een rood pepertje (kun je weglaten als je niet van pittig houdt)
in de olijfolie tot de ui glazig ziet.
Schep er wortels (3-4  winterpenen of een bosje kleintjes) in stukjes bij, een theelepel komijn, een theelepel kurkuma voor de kleur. Schenk er anderhalve liter bouillon bij.
Ik vind kippenbouillon lekker. Kan ook groentenbouillon zijn natuurlijk.
Kook tot de wortels zacht zijn, dit duurt een kwartiertje.
Pureer de soep dan met een staafmixer tot het een mooie oranje gebonden soep,
roer er het sap van een sinaasappel en een scheut lekkere olijfolie door.
Breng goed op smaak met zout & peper.
Lekker met een dot romige Turkse yoghurt en wat versgesneden groene kruiden.

Geroosterde hutspot:
Dit duurt echt niet langer dan de gekookte peen & uien variant.
Maar dat vind ik niet zo lekker en dit zeker wel. Verwarm de oven voor op 200 graden.
Snijd een aantal penen in stukjes, een halve per persoon is zat, snijd wat rode uien in grove stukken.
Verdeel ze over een met bakpapier bekleedde ovenplaat. Rasp er wat van de oranje schil van een liefst biologische sinaasappel over. Verkruimel wat gedroogde salieblaadjes, of snijd verse heel fijn.
Verdeel met grof zeezout en wat chilipeper over de wortel en de ui. Besprenkel je groenten met wat olijfolie. Rooster allees in zo'n 20-25 minuten gaar met mooie bruine randjes.
Maak intussen romige aardappelpuree. Serveer de groenten op de puree.
Lekker met merquez worstjes.

Wortelhumus:
Supersnel klaar!
Snijd een flinke peen in kleine blokjes, kook de peen gaar.
Pureer de gare wortel met een theelepel tahini; sesampasta. Een eetlepel versgeroosterde sesamzaadjes kan ook.
Op smaak maken met: een flinke scheut lekkere olijfolie, sap van een sinaasappel & een citroen,
Een mespuntje fijngemalen komijn. Even zelf de zaadjes roosteren en fijnvijzelen is extra lekker.
Grof zeezout, peper (chilivlokken)  en wat gerookt paprikapoeder.
Lekker met warme toast.



2 opmerkingen:

  1. Gisteren de geroosterde hutspot gemaakt. Hij was heerlijk zegt iemand die normaal geen liefhebber van hutspot is. Deze gaat hier in de herhaling.....

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Leuk Annemiek! Ik lust hem zelf ook alleen zo!

    BeantwoordenVerwijderen