zondag 6 maart 2016

de aardappeleters

We hebben het gedaan, een week aardappels eten.
We zijn alleen zulke verwende apen.
Met zoveel keus aan ingrediënten dat ik van meer dan 2 dagen aardappels bijna een beetje opstandig werd.
Maar we hebben ons er (keurig) aan gehouden.
Deze gezonde vitaminebom met koolhydraten die je energie langdurig op pijl houdt. Als je er, hoe verleidelijk soms ook, niet elke dag frieten van bakt. 
Ben je als aardappeleter supergezond bezig. Ter inspiratie ons weekmenu:

Dag 1: We begonnen de week met ons favoriete aardappelrecept.
We aten deze soep voor de lunch tijdens een grote schoonmaakactie in ons kookatelier. Nog geen inkopen gedaan maar dan is er altijd toch alles in huis om deze geweldige soep te maken:

aardappel-preisoep
Deze soep is absoluut een favoriet.
Simpel, heel erg lekker en niet duur.
Mijn mademoiselles ontvangen hem met groot gejuich.
Je kunt hem warm serveren en ook koud, dat is het een klassieker, ook wel bekend als vichyssoise. 

2 eetlepels olijfolie 
4 preien, in ringetjes
1,5 liter kippenbouillon
500 g geschilde aardappels, iets kruimig is lekker.
melk of room naar smaak 

Verhit de olie in een grote soeppan, fruit hierin op laag vuur de prei tot deze een beetje glazig begint te zien en heel lichtjes begint te kleuren.
Schenk dan de bouillon in de pan, snijd de aardappels in even grote stukken
en schep ze in de bouillon.
Breng aan de kook en laat de soep 15-20 minuten zachtjes doorkoken tot de aardappels gaar zijn, je prikt er dan makkelijk doorheen met iets scherps.
Pureer de soep nu met een staafmixer of in de keukenmachine.
Nu roer ik er meestal zoveel melk doorheen dat de soep direct op eettemperatuur is. Dan kunnen we gelijk aan tafel.
Ik vind room iets te zwaar, maar gebruik wat je lekker vindt.. melk of room.
Breng de soep voor het eten goed op smaak met zout en versgemalen peper, als je hebt witte.
Je kunt de soep natuurlijk ook met de melk/room nog even doorwarmen als je dat lekkerder vindt.

Ik serveerde de soep met doperwtjes en blokjes feta, maar zo naturel is hij ook erg lekker. Samen met wat tosti's heb je gelijk een volwaardige diner.
En zoek je een chique voorgerecht, laat de soep dan afkoelen en serveer met een lepeltje Hollandse garnaaltjes en wat blaadjes verse dragon.

's avonds speelden we een beetje vals
Maar ik had nog een restje gekookte rijst en veel groenten.
U weet wel 'no waste' enzo.
Dus we aten gebakken rijst met aardappelsambal deze is absoluut onze favoriet. Aardappelsambal is heerlijk kruidig.
Negeer het feit dat het lijkt alsof je kleine witte maden op je bord schept.

Dag 2: In ieder aardappelweekmenu horen absoluut frieten 
Zomers in ons kookatelier bakken we die natuurlijk zelf.
En serveren we ze liefst met stoofvlees.
Maar zo 's winters in ons kleine appartement laten we ze tegenwoordig thuisbezorgen. Een tikje decadent, maar een geweldige uitvinding.
Lang leve de grote stad en de zelfgesneden frieten van snackbar Marja.
Kun je intussen nog een salade maken en een lamskoteletjes bakken.
Of gewoon kroketten erbij bestellen zoals wij dit keer deden.

Dag 3 & 4: De volgende dag aten we aardappelgratin 
Die kun je op allerlei manieren maken.
De allerlekkerste vinden wij de verbasterde versie waarin je de dun gesneden aardappelschijfjes eerst kookt in room met wat bouillon, tijm, peper & zout. 
Dat in een ovenschaal stort met overdreven veel pittige geraspte kaas tot het goudbruin ziet, bubbelt en boterzacht is.
Dit is wel echt een variant voor de feestdagen omdat je er bijna in blijft door het romige vetgehalte.

Dit keer sneden we een kilo iets kruimige aardappelen in superfijne plakjes.
Wreven de ovenschaal eerst in met een gehalveerd knoflookteentje en toen met een laagje roomboter. We stapelden laagjes aardappel die we bestrooiden met versgemalen peper, zout en tijmblaadjes. Daaroverheen 125 ml slagroom en bovenop een beschaafd laagje geraspte kaas.
Oven op 175 graden, en alles ging bijna 1 1/2 uur in de oven tot de aardappels gaar waren. We aten de gratin met kip en salade met groene erwtjes.

Er was zoveel over dat we de volgende dag de rest van de gratin aten. 
Mijn jongste mademoiselle als ontbijt. Ik iets later op de dag als lunch.

Dag 5 
Aten we andijviestamppot, met aardappelpuree.
1 kropje andijvie, gesneden, gewassen en goed uitgelekt
gerookt spek, in blokjes
Kook de aardappelen in een bodempje water met de deksel op de pan.
Bak de spekjes uit tot ze bruin & krokant zijn, 
schep ze uit het weggesmolten vet als ze klaar zijn, 
Verwarm intussen de melk. En snijd roomboter in klontjes
Giet ze af. Knijp ze fijn in een pureeknijper, of stamp ze met de stamper goed fijn. Schep de aardappels goed om met de melk en royaal boter.
Breng op smaak met zout en peper, schep de andijvie handje voor handje door de hete puree. En schep er als laatste de spekjes door.

Ook lekker met blokjes oude kaas, of blokjes oude kaas én spekjes.
Of zonder spekjes met stoofvlees of een saus met geroosterde & gerookte paddestoelen à la Yvette van Boven 

Natuurlijk zijn er nog duizenden andere toepassingen voor de aardappels.
Onze favorieten zijn:
-in de roti, waarbij je kip gaarstoofd in ui, Surinaamse kerrie en peper. Met veel aanhangend vocht waarin de je de reeds gaargekookte aardappels nog 5 minuten meestoofd. Lekker met groene boontjes.
- krieltjes in de schil gekookt met bonen, tonijn, ei, zwarte olijven en ansjovisjes in een salade 
-als aardappelslaatje in een mosterd-mayo-yoghurdressing
-met rozemarijn, zeezout en olijfolie uit de oven. 
-gepoft in de hete kolen van de bbq
-en ook een absolute aanrader, in hele dunne plakjes op een pizza, die je eerst dun insmeert met een beetje crème fraiche en royaal bestrooid met zeezout & vergemalen zwarte peper. 

zo kan ik nog wel uren doorgaan 




#powertothepieper







Geen opmerkingen:

Een reactie posten