zondag 22 december 2013

we bouwen een huis

Het is dát seizoen, kaneelstokjes, dennenboom & lintjes,
wanneer veel mensen gaan koken zoals wij dat iedere dag al doen.
Het is vakantie, veel leuke films op tv
Kranten met extra bijlages, en veel giebelende meisjes.
En ik heb die enorme collectie koekvormpjes niet alleen voor al die foto shoots,
laten we ze gewoon zelf eens gebruiken .
En het heeft wel iets magisch, een berg deeg die een huisje wordt.
Kerstmuziekje aan, veel poedersuiker kopen, en een beetje geduld.
En mijn mademoiselles waren úren zoet.


vakantie, een logée & bijna kerst

Plak eerst de onderkant van het huis in elkaar, laat dat een nachtje drogen en plak dan met extra dik glazuur het dak er op. Dik druipend wit glazuur is geen probleem,
het geeft een prachtig sneeuweffect)
(Ik kreeg als tip opgeklopt eiwit erdoor, méér plak en nog steviger!)
En als je ongeduldig bent kun je daken, muren, kersbomen en harten vast los versieren en later in elkaar plakken. Goed stutten tijdens het drogen van het glazuur is ook aan te bevelen.

\

Naast alle glitter, fluo en ander snoepjes, kerstkransjes & chocolaatjes hebben we
dit jaar veel decoraties ook van koekdeeg gebakken.



Zie hier het recept, als je in plaats van zelfrijzend bakmeel bloem gebruikt weet je zeker dat je deeg in de juiste vorm blijft tijdens het bakken. In plaats van peper deed ik gemberpoeder, kaneel & kardemon door het deeg. Voor de betere kerstgeur & smaak.







Een handleiding om het huisje uit deeg te snijden:
Gelijkmatig uitgerold deeg is het mooist.
Vergeet niet je werkblad en je deegrollen (of oude wijnfles) goed te bloemen.
Een eigen bouwtekening is natuurlijk ook een prima plan, voor je eigen kerstcaravan, kippenhok of kasteel.
Nog wat tips:
Leg evengrote muren, daken & deuren op dezelfde bakplaat zodat alles gelijkmatig krimpt tijdens het bakken.
Laat alle onderdelen goed afkoelen op een rooster voor gebruik. En bak vooral extra decoratiekoekjes, want veel voorproeven hoort erbij!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten