vrijdag 8 november 2013

smaak maken

Iets creëren en dat niet alleen te kunnen zien... ervaren....maar ook nog eens proeven.
Een smaak bedenken, en die uitvoeren.
Proeven, en er mist iets.... dan de balans brengen in het pallet.
Als er een zuurtje mist, of een zoetje, een knispertje of een beetje pit.

Een lekkere krokante tosti, krokant van buiten, maar het brood dik genoeg gesneden voor het roosteren, nog net een beetje zacht van binnen, met het zacht zoete van goede ham, de pit van de kaas, maar ook de fluweelzachte struktuur van goed gesmolten kaas. Haast zalvend. En dan erbij voor het juiste zuurtje, een mooie ketchup/ tomatensaus.
Is het brood al koud, keihard, de kaas niet goed gesmolten en de ham wellicht smakeloos.
Poef, dan gaat je recept in rook op!

Dat geldt uiteindelijk voor alles, neem nu goede frieten: heet, goed zout, krokant van buiten en zacht van binnen. Van een smakelijke aardappel. Heb je dit eenmaal een keer zo geproefd dan valt iets minder daarna gewoon bijna altijd tegen.

Hoe kun je zachte kip in een krokant korstje nog beter maken?
Zoek de allerlekkerste kip, pocheerd deze of stoof botergaar, maar wel zo dat je dit daarna nog kunt paneren. of mooier in een knapperig korstje hullen. Dat vervolgend bakken of frituren.
Liefst niet van oud gedroogd brood, maar van bijvoorbeeld polenta, of couscous. daar voeg je dan weer smaak aan toe: peper, zout, gedroogde kruiden. Die de smaak van de kip weer complementeren.

En zo blijven zoeken om van iets de allerlekkerste uitvoering te maken. En die dan ook nog heel mooi presenteren.
Simpel laten stralen in zijn of/haar eenvoud op een eenvoudig effen bord.
Rustiek op een vetvrij papiertje, een plank.
Leuk bakje voor de saus, fraaie prikker.
Drankje erbij in een mooi glas, stoffen servet. Bon appetit!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten