vrijdag 11 januari 2013

Doe maar gewoon...

Ha ha ha, We doen bij ons thuis helemaal nooit gewoon.
Dat maakt het juist zo lekker, wel hebben we als het schoolse leven weer begint en de kantoren weer openen minder tijd voor alles. We gaan eerder naar bed, schrappen het film kijken midden op de dag en staan hooguit een uurtje in de keuken. Snelle hap zogezegd.
Vanavond is het weer vrijdag en kunnen we uren in de keuken lanterfanten. Mijn mademoiselles willen zelf ravioli maken, mijn beroepsdeformatie lijkt besmettelijk. Maarja je kunt ergere kwalen oplopen. De rest van de week aten we voorspoedig.
Onze eeuwige klassieker pasta met spekjes, roomsaus, tuinerwtjes is altijd goed en in 15 minuten klaar. Kook de pasta, bak intussen spekjes uit met wat verkruimelde gedroogde of fijngesneden verse salieblaadjes, voeg 250 ml slagroom toe en de zest van een citroen. Crème fraîche kan ook. Breng aan de kook, doe er dan diepvrieserwtjes bij, laat nog 5 minuten zachtjes doorkoken. Leng je saus eventueel aan met wat kookvocht van de pasta, meng door elkaar, breng op smaak met zout&peper en serveer met versgeraspte pittige kaas. Bij nood fungeert een zakje geraspte oude kaas ook prima!
 Verder aten we bami met alle groenten die in de la lagen (wortel, prei, ui, Chinese kool) gewokt met wat versgeraspte gember, knoflook & sojasaus, daardoor een omeletje van losgeklopt ei met zoete ketjap. Prima voer!
Dan was er weer pasta, ditmaal met verse worstjes gebakken met ui & wortel en later gaargestoofd in gepelde tomaten met een scheutje wijn. Worstjes in plakjes, even terug in de saus en dan hup door de pasta. Als je de soorten pasta goed varieert, eerst penne, dan berenoren (orechietti) en dan weer spaghetti lijkt het of je steeds iets anders eet.
 Gisterenmiddag om het groentenquota wat op te voeren een gefruitte ui of 2 en een bloemkool gaargekookt in bouillon, gepureerd met een scheutje melk als snack tussendoor; lees bloemkoolsoep En 's avonds feestdagenrestverwerking: zuurkool met uien gestoofd in wat ganzenvet & witte wijn. Daarbij een aardappelknolselderijpuree. Alles gewoon door elkaar geroerd tot een ordinaire stamp met plakjes rookworst van Slagerij de Wit.
Normaalgesproken eten wij keurig aan tafel, converseren, en gedragen ons als redelijk goed opgevoed volk. Maar een keer per week als we uitgeput zijn van clubjes, werkoverleg, school en al dies meer. Eten we als Neandertalers, non- comunicatief en lepelen waar we willen het avondmaal naar binnen. Op de bank met een stapel Donald Ducks, aan tafel met een boek of ergens halverwege. Uit een kom, met een lepel. Zo ook deze zuurkoolstamp. Dat betekent alleen niet dat we minder lekker wensen te eten. Dus...
 Volgende week weer zo'n weekmenu, wellicht ter uwer inspiratie, ga ik nu vast indrinken voor het weekend, x

Geen opmerkingen:

Een reactie posten