maandag 29 juni 2009

risotto

Na een week rennen, vliegen, springen; vliegende start met de kookworkshops in de oude manege (3 in 1 week), een mega kinderfeest in het park zaterdag en nog een berg receptuur te ontwikkelen had ik gisteren heel veel behoefte aan een fijne maaltijd. Rustig klaarmaken en nog veel rustiger opeten.
Eerst over de markt geslenterd, het Amsterdam Food Center was jarig. Flink geprofiteerd van mega aanbiedingen. Heerlijke olijfolie uit kreta, superzoete ananas, lamssalami en een reeds voor ons gebraden biokippetje van de poelier.
Toen een glaasje ijskoude pastis ingeschonken voor het betere vakantiegevoel en aan de risotto.
Eerst met de fond de volaille, die je in de Franse supermarche heel behoorlijk in poedervorm kunt kopen (beats a bouillonblokje any time) een liter smakelijke fond gemaakt en tegen de kook aan gebracht. Toen een venkel in piepkleine blokjes gesneden. Olijfolie in de pan, venkel erbij en de zest van een halve citroen. Bakken tot het glazig ziet en dan de risottrijst erbij. Zo'n 250 gram. Nog even omscheppen tot er een flimpje van olie om je rijst zit en dan blussen met een flinke scheut witte wijn. Draai het vuur laag en roer tot de wijn is opgelost. Schenk jezelf ook een glaasje wijn in.
Schep nu soeplepel voor soeplepel de kippenfond in de pan. En laat dit steeds al roerende oplossen tot je rijstkorrels na ongeveer 15 minuten al dente zijn.
Roer nu een klont roomboter door je risotto en roer er een flinke hand vergeraspte parmesan door. Nog even de deksel op de pan.
Breng je risotto goed op smaak met versgemalen peper en eventueel extra kaas. Knip er wat venkelgroen over en heel...heel... langzaam opeten.

1 opmerking:

  1. Dag Charlotte, dank voor je kaartje. Over een tijd moeten we maar eens alles van ons afdrinken, zoveel eten dat we niet meer kunnnen en we niet meer weten waardoor alle commotie ook alweer was ontstaan...? Alle goeds in je leven, Fi

    BeantwoordenVerwijderen