zaterdag 16 mei 2009

frituren

Ik heb het opnieuw ontdekt: frituren. Lang niet zo ongezond als men denkt. Mits je olie op de juiste temperatuur is. Koop een kookthermometer en hang hem in je vet.

Gefrituurde garnalenloempiaas zijn een perfecte snack voor bij een biertje.
Op advies van Janneke van de NRC frituur ik in mijn appartement het liefst in kokosvet, niet goedkoop maar wel vrijwel geurloos. Het ruikt 's avonds alleen even alsof je een Surinaamse familie op bezoek hebt gehad, wel lekker eigenlijk.
Elders is soja olie ook prima. Met een goede afzuigkap of buiten.

Naast bara's, de eerder genoemde loempia en een bitterbal heb ik sinds kort de tempura (her)ontdekt. Grote garnalen die je gaart in zo'n fijn krokant korstje en dan dippen in een sausje van limoen, sojasaus en een klein scheutje vissaus. Maar tempura van aubergine is echt helemaal fijn.
Snijd een aubergine in hapklare brokken en bestrooi ze met wat zout. Verhit intussen je olie tot ca 180 graden en klop een beslagje van wat tempurameel met ijskoud water. Strooi er zout en peper in naar smaak. Schep de stukken aubergine om met het beslag, vis ze eruit en laat ze in de hete olie met 6 tot 8 stuks mooi goudbruin kleuren (ca 5 minuten). Even uit laten lekken op keukenpapier. En dippen in bovenstaand sausje, of sweet-chili sauce.
Lekker met een koud biertje in de zon.

Daarna je feestjurk een dagje aan een haakje voor het open raam.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten