zaterdag 8 december 2012

SOEP

Middenin de feestdagen, de verfijnde hapjes, de liflafjes en delicaat gekruid lekkers...Moet er soms redelijk praktisch gewoon gegeten worden.Zoals van de week de verjaardag van de Sint, naast alle zoetigheid een soort van maaltijd. Maar wel een die weer kan worden opgewarmd, en later verder opgegeten...Het antwoord is SOEP, dat is op meer vragen het perfecte antwoord maar in dit geval:

Minestrone soep, en dan in vele varianten. Ik bakte wat spekjes met fijngesneden prei, maar dat kunnen ook uien, sjalotten en knoflook zijn. Of allemaal. Optioneel een rood pepertje voor de pit.
Neem als basis een bouillon of fond, maak het je makkelijk trek een pot open...Kieper er een blik, of 2 gepelde tomaten bij en voeg nog wat water toe. Een beetje afhankelijk van hoeveel eters je hebt.
Snijd nu wat groenten in blokjes. Wortelen, wat courgette, een restje bloemkool, een peterselieworteltje of twee. Nu nog een blik (of 2) bonen. Ik gebruikt graag witte bonen, maar flageolets vert of kidney bonen voldoen prima. Doe alles bij de soep en schep er als alles kookt nog wat pasta bij. Liefst een beetje klein. Bijvoorbeeld die rijstkorrel-achtige Turkse, maar ook gewoon elleboogjes of lettervermicelli voldoet prima!
Laat zachtjes doorkoken tot de pasta gaar is, breng de soep nu goed op smaak met zout & peper. Serveer direct.
Lekker met een klodder zelfgemaakte pesto, maar een handje versgescheurde basilicum of bladpeterselie en wat versgeraspte kaas voldoet ook prima. Geweldig maal, tot de lente zijn hoofd weer boven de witte wollen deken van de winter steekt gaan we dit vast minstens 1 x per week eten.

Het kan natuurlijk ook zonder spekjes en met vega bouillon als u geen vlees eet.Of met blokjes kippendijenfilet die je zachtjes meekookt of kleine gehaktballetjes, zie maar...

2 opmerkingen:

  1. Maanden lang al van plan om minestrone te maken, en het kwam er niet van (zojuist bvb. begonnen met snert).
    Ik vindt minestrone een voorjaars-soepje, met jonge groenten. Maar wat is nou het verschil met een gewone groentensoep? De toegevoegde pasta?

    (http://www.family-oosten.com/blog/)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik denk dat de combinatie van groenten, bonen, pasta, verse kruiden & Parmesan een minestrone maakt. Maar variatie maakt het koken zo leuk. Uiteindelijk gaat het niet om de naam maar de smaak, toch?

    BeantwoordenVerwijderen