donderdag 8 december 2011

zuurkool

Pokkeweer, zuurkooltijd!
Een kind kan de was doen bleek deze week...
Mijn mademoiselle stoofde voor ons zuurkool met ui & witte wijn,
maar er zijn zoveel heerlijke variaties.

Men neme een zakje zuurkool van nog geen euro..

Zuurkool gestoofd in sinaasappelsap met komijn
Scheutje olijfolie in de pan de uitgelekte zuurkool er bij en het sap van 2 sinaasappels.
Breng op smaak met wat komijnzaad, gemalen komijn kan ook. 1/4 theelepel ongeveer.
Laat een half uurtje zachtjes stoven en breng op smaak met zout en een likje harissa als je van pittig houdt.
Lekker met lamsvlees en krokante aardappeltjes

Met ui & wijn...
Snijd 1 ui p.p. in dunne ringen, stoof ze in boter en een scheutje olie goudbruin
Uitgelekte zuurkool erbij en een flinke scheut wijn.
Half uurtje stoven, leg er tijdens het stoven een rookworst van de slager bovenop.
lekker met aardappelpuree.

Stoof de zuurkool in een flesje bruin bier
& serveer met knolselderijpuree & worstjes

Vegetarisch kan ook natuurlijk,
week gedroogde paddestoelen tot ze zacht zijn,
fruit een uitje (of 2), stoof dit met de paddestoelen, de zuurkool, een flinke klont boter en wat tijmblaadjes
Lekker met gegrilde auberine en zachte polenta (of puree)

En op een broodje met mosterd en worst!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten