maandag 31 januari 2011

die taart

Een luchtige frambozenmoussetaart met een bodem van country cookies & romige chocolade, afgetopt met zoet luchtig eiwitschuim & verse fambozen.
De jarige was zich er wel van bewust dat verse frambozen niet te vinden zijn en dat dat een zeer eco-onvriendelijke wens was.
Maar als je altijd jarig bent eind januari wl je ook wel eens wat.

Ook frambozentaart eten?
Ik beschrijf laagje voor laagje...

koekbodem:
Neem een half pak country cookies en verkruimel ze heel fijn, dat gaat goed met een keukenmachine. Maar in een theedoek fijnmeppen met de achterkant van een soeplepel kan ook.
Smelt ca 50 g roomboter, roer dit door de kruimels en verdeel de kruimels over de bodem van je taartvorm en druk ze goed aan.
Zet even weg in de koeling om op te stijven.

laagje chocoladecrème:
Smelt 100 g slagroom & 2 flinke scheppen chocolade galettes, of fijngebrokkelde stukjes chocolade samen in de magnetron of in een klein steelpannetje Bestrijk je koekbodem hiermee, zet je taarbodem weer terug in de koeling om op te stijven.

frambozenmouse:
Leg 5 velletjes gelatine te weken in koud water. Klop 250 ml slagroom goed stijf. Verwarm in een steelpannetjes 4 flinke eetlepels frambozenjam met het sap van 2 citroenen en een paar lepels poedersuiker, laat de inmiddels zachtgeworden gelatinevelletjes er in oplossen.
Roer alles goed door en laat het mengsel weer even afkoelen tot het een beetje begint op te stijven.
Spatel nu je gelatine fruitmengsel luchtig door de slagroom tot je een egale roze mousse hebt. Schenk deze op de chocoladebodem, verdeel gelijkmatig met de spatel en laat zeker een uurtje in de koeling staan.

merenque:
Klop 4-5 eiwitten in een vetvrije kom stijf. (wrijf de kom even in met citroensap dat werkt altijd prima) . Klop er op het laatst nog ongeveer 5 lepels poedersuiker door. Verwarm nu de gril in je oven voor, of zet je oven op de hoogste stand.
Verdeel het eiwit in mooie pieken over je taart, laat het buitenste randje vrij.
Laat het eiwitschuim nu in de hete oven in 3-5 minuten mooi goudbruin kleuren. Let op: hoe korter de taart in de oven staat, hoe beter. Anders smelt hij! Verdeel nu het hele bakje frambozen over de rand van de taart. Zet hem nu minstens nog een uur in de koeling.

Deze roze zoete frambozen-chocoladeweelde weet een druilerige zondagmiddag in januari prima op te fleuren.

3 opmerkingen:

  1. Net nog een stukje op...heerlijk!!!!!!!!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. klinkt onweerstaanbaar! zou het graag eens proberen, maar wat bedoel je met "100 g" slagroom? 100 ml of gaat het om iets anders. alvast bedankt!

    BeantwoordenVerwijderen