woensdag 8 april 2020

Dippen & smeren


Ik vind een tafel vol kleine hapjes altijd een feest.

Lekker brood, mooie cruditée, wat zelfgemaakte crostini, olijven en lekkere dips.
Ik deel 3 van mijn favorieten.


Vul je tafel verder met alles dat je lekker lijkt.
Salades, gegrilde groenten, lekkere vleeswaren, kazen. 
Misschien een glaasje soep, gegrilde worstjes, vis, schelpjes, falaffel, groentenkoekjes, gekookte eitjes.                  









































Doperwten-feta dip met munt

300 gram tuinerwten, diepvries maakt de mooiste groene dip.
Houd je erwtjes even in een zeef onder een hete kraan om te ontdooien. 
we gebruikten laatst een blikje tuinerwtjes ook prima
150 gram feta
flinke scheut lekkere grassige olijfolie
verse muntblaadjes, stuk of 10

Maal alles samen fijn in de keukenmachine of met een staafmixer.
Verhouding erwtjes-feta is 2:1

Proef even, voeg zeezout en peper naar smaak toe.
Eventueel wat citroensap.
Is je dip te dik, maal extra olie of meer erwtje mee. 
Serveer met fijngesneden verse muntblaadjes.




Labne met rozenblaadjes 

Romige labne, dat is dikke romige yoghurt.
Die kun je uit laten lekken in een theedoek (hangop) of een vergiet.
Een paar uurtjes of een hele nacht in de koeling.
Somige yoghurt is al zo dik & romig dat ik het direct uit de pot serveer.

Verdeel je yoghurt over een mooi schaaltje.
En serveer met wat je lekker lijkt, dit is mijn lievelings:
Sprenkel er wat mooie olijfolie over.
Bestrooi met knisperend zeezout, sumak (gedroogde gemaken citroenbesjes) & rozenblaadjes.


Makreel rillette

Dis is altijd een hit. Ik serveer het op buffetten, tijdens lunches, als onderdeel van een tafel vol hapjes of als hapje op een bosui blini met verse kervel. 
Ik maak het van gerookte makreel. Lekker en zeker als je zelf de makreel uitpluist een heel betaalbaar visgerecht. 
Makrelen uitpluizen is een vaardigheid die je zowiezo op de basisschool zou moeten leren eigenlijk. 
Je verwijdert kop, vel en graatjes van je gerookte makreel.
Je kunt natuurlijk ook chique doen en gerookte makreelfilets gebruiken. 
Haal het makrelenvlees met 2 vorken uit elkaar. 

Op vlees van 1 makreel, of 2 gerookte filets voeg je
4 eetlepels lekkere mayonaise toe en 2 eetlepels romige yoghurt,
sap van 1/2 citroen en een snufje zout. Roer alles goed door elkaar.
Als je dit met een vork doet komen de laatste kleine graatjes vaak ook nog bovendrijven. Proef even en breng je rillette op smaak met indien nodig extra zout, citroensap en royaal versgemalen peper. 
Ik serveer het graag met fijngesneden kervelblaadjes, maar dat mag ook bladpeterselie zijn & een partje citroen. 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten